TANIA

SPIRIT

AEROFEST 2019
MARCH 9th & 10th
PLOVDIV

Ние, колегите на Таня, няма да забравим нейната основополагаща роля в нашата сфера, нейната неспирна енергия и професионализъм, нейният дух.

Защото този пример трябва да остане.

Таня Лулчева

Родена и израснала в гр. Пловдив, Таня от малка е на сцена – като състезател по спортни и латино – американски танци с множество републикански и международни награди.

След средно образование в езикова гимназия „Ив.Вазов” в града под тепетата, продължава образованието си в Национална Спортна АкадемияСофия, която завършва с няколко специалности: 1. Преподавател по физическа култура; 2. Спортен мениджмънт; 3. Треньор по аеробика, спортна журналистика, хореография по аеробика.

По аеробиката и въобще по спорта я запалва майка й – Росица Кохчиева, с която са много близки. Росица Кохчиева е една от първите инструктори, треньори и съдии по аеробика в България и първата в Пловдив.  Покрай майка си и заедно с нея, Таня преминава успешно съответните курсове и придобива правоспособност като инструктор по масова аеробика, както и за треньор и съдия по спортна.

Наред с масовото разпространение на любителската,  в България започва да се развива и спортната аеробика. Създава се Съюз по аеробика с ръководител Йорданка Благоева и много спортни клубове – София, Пловдив, Хасково, Варна, Кюстендил.

Таня и Росица създават СК „Марица” по аеробика, в който подготвят състезатели на републиканско ниво.  Наравно с това през тези години Таня завършва НСА, успешно премина и издържа семинари, курсове за инструктори, съдийски, треньорски, международни в София в различни стилове при чуждестранни инструктори, придобивайки много богат опит.  Идва и новата мания – степ аеробиката – следват отново обучения, теория, семинари.

Известността  им в Пловдив като майка и дъщеря – инструктори и треньори се увеличава и те се утвърждават кати изключително добри професионалисти.

 Стремят се да бъдат  различни в часовете си по преподаване, всяка със свой стил, но с висока интензивност, разнообразие, силова игра – контакти и закачки с играещите – ШОУ.

Таня получава специална покана от треньора по футбол на „Локомотив”, Пловдив – Ераносян, да води тренировки за сила и координация, и най-вече по обща физическа подготовка (ОФП). Същата година те стават шампиони на България.

Двете получават покана да работят в първият голям спортен комплекс в Там те увеличават часовете – сутрешни, обедни , дабъл часове – двете едновременно, дабъл степ – степ за двама, с ластици, с гирички, с въженца, станка, комбинирани, кръгови занимания, кондиционни.

Радват се на голяма популярност и масовост – посещават ги жени, подрастващи и дори мъже.  

Наред с това Таня създава семейство с Христо. Ражда се дъщеря им Радина.

Състезателите от спортния им клуб са момчета и момичета от различни възрасти, играещи в различни категории – индивидуално, тройки, групи. Таня сглобява съчетанията като хореография, отговаря и работи за  артистичност,коректно изпълнение, а майка й – обща физическа подготовка. Така с общи усилия печелят призови места.

Нещата се равиват повече от добре, докто с Росица не се случва нещо неочаквано – започва да й се схваща крака.  Дълго врме не могат  да разберат причината, но в крайна сметка се налага гръбначна операция… Следва легло две години, количка, проходилка, рехабилитации, физиотерапии. Таня е плътно до майка си, но болестта променя нещата – принудени са  да закрият клуба по аеробика. За Таня всичко идва много натоварващо – тренировки, часове, семейство, дете, състезания, съдийство…

Следващите години Таня се отдава  на инструкторската работа по аеробика – там й е силата, мастер класове, международни фестивали, среща с класни международни инструктори, международни сертификати. Залите, в които преподава са винаги пълни – специфичният й начин на преподаване, усмивката, контактът с хората са нейна запазена марка.

През 2009 г. В Италия първа от българските инструктори придобива сертификат за преподавател от Европейско училище по аеробика и фитнес.  Там се запознава с Антон Тодоров – българин, който работи в Германия и вече е наложен по целия свят като фитнес презентър. Той й помага много по пътя й напред. Била е на сцена с имена като Хулио Папи – Испания, Владимир Снежик – Русия,Хавиер Моралес = Коста Рика, Бранко Салич – Сърбия, Хосе Мартинез – Доминикана, Лучано Мотола – Италия, Джесика Експозито – Испания, Пер Маркусен – Норвегия. 

Налага се и като представител на „Рийбок”, посещава  много международни фестивали – голям организатор, работохолик. Момичетата я следват навсякъде, дори и в чужбина.

Колегите й инструктори от цялата страна я помнят с нестихващата й енергия като презентър, но и като оргнизатор на единствените по онова време Аеро фестивали. На тези събития тя кани световни имена на фитнес индустрията, представя най-новите и атрактивни стилове групови тренировки, организира семинари и уъркшопове за професионалисти, работи усилено за развиването на тази сфера в България.

Докато изведнъж идва нещо неочаквано за нея и за всички нейни близк – диагнозата рак. Здраво, атлетично, спортно тяло, а сякаш от никъде най-страшната болест. Лекарите казват, че нямат обяснение – сякаш от нищото. Последва лечение във Франция, и в България. Всички я подкрепят, събират средства за лечение, организират събития в нейна чест.

През цялото време на лечението си, тя много, много вярва, че ще оздравее и се бори както тя си знае – даже с подстригана руса коса пак присъства на фестивал в София и продължава да се грижи за майка си и семейството си.

И всички, които я познаваха, ще я помнят все такава – нестихваща, борбена енергия.

Сега нейната дъщеря Радина върви по стъпките на мама Таня. Засега тя се утвърждава като отлична състезателка, която печели нейните състезателни върхове  – медали от международни и републикански първенства.

Close Menu